Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Πρόβλημα 1: Ανιχνεύθηκε Σούπερ Νόβα στο Ηλιακό μας σύστημα!

Το ταξίδι στα στοιχεία της αστρονομίας ξεκινά με το πρώτο υποθετικό δημοσίευμα μιας εφημερίδας (μπορείτε να δείτε σε πλήρη ανάπτυξη το πρόβλημα εδώ). Ο στόχος είναι τελειώνοντας να δώσετε μια πλήρη και τεκμηριωμένη απάντηση για την επιστημονική βασιμότητα του άρθρου. Όλο το περιεχόμενο του άρθρου πρέπει να ελεγχθεί για την ορθότητα του. Ακόμα, αν καταφέρετε γενικότερα να σχολιάσετε και το πόσο πιθανό είναι ένα συμβάν σαν αυτό που περιγράφεται στο πρόβλημα θα έχετε κάνει ένα ακόμα περισσότερο βήμα στο να αποκτήσετε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το σύμπαν όπως αντιμετωπίζεται από την μοντέρνα αστροφυσική!

Τώρα αναφορικά με τον πιο πρακτικό τρόπο για να πετύχετε τους στόχους σας. Η άμεση προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η χρήση της διάσημης και από την πολιτική τακτικής του «διαίρει και βασίλευε». Αυτό στην περίπτωση μας είναι η ανάλυση του άρθρου σε σημεία που πρέπει να διερευνηθούν για την επιστημονική τους ορθότητα. Αυτό απαιτεί από εσάς να κάνετε μια πρώτη «ανατομία» σχετικά με το ποια είναι τα «συστατικά» αυτού του άρθρου. Να αναγνωρίσετε δηλαδή τα διάφορα κομμάτια γνώσης που δίνονται μέσα σε αυτό και να κατανείμετε την δουλειά μεταξύ σας ώστε να μπορέσετε να τα ελέγξετε.
Να θυμάστε ότι τα θέματα που υπάρχουν σε αυτό το άρθρο μπορεί να μην αφορούν μόνο το κύριο θέμα που περιγράφεται αλλά και άλλες αναφορές που γίνονται παράπλευρα στο κείμενο. Αυτό που επιπλέον πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει ένα «λυσάρι». Δηλαδή ένας συγκεκριμένος κατάλογος που πρέπει ακριβώς να πετύχετε. Βέβαια όταν φτιάχναμε το πρόβλημα είχαμε στο νου μας τι περίπου θέλουμε να θίξουμε, αλλά η μεγαλύτερη μας επιτυχία θα είναι να μας εκπλήξετε με κάτι που πιθανόν να μην σκεφτήκαμε.

Περιμένουμε τις ιδέες σας για να προχωρήσουμε και στην επόμενη φάση που θα είναι η κύρια έρευνα πάνω στα σημεία που θα έχετε εντοπίσει. Σε καμιά περίπτωση μην νομίσετε ότι ο καθένας δικαιούται να έχει μόνο μια ιδέα ή ότι αν έχει την ίδια με κάποιον άλλο δεν μπορούν να ψάξουν μαζί. Επιπλέον το χρονικό περιθώριο δεν σημαίνει ότι ως τότε απαγορεύεται να ψάξετε αυτόνομα τα σημεία που θα σκεφτείτε. Ίσως έτσι να μπορέσετε να προχωρήσετε σε περισσότερο βάθος τις ιδέες που εντοπίσατε!

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία αφήστε σχόλιο εδώ. Για να αποφύγουμε την σύγχυση ξεκινάτε τα σχόλια που δεν αφορούν την «ανατομία» του προβλήματος με τις λέξεις «ερώτηση-σχόλιο».
Ως την επόμενη καταγραφή, σε μερικές μέρες, καλό «κυνήγι» στοιχείων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: